Jury prestiżowego konkursu World Tourism Awards ogłosiło, że Azerbejdżan został laureatem nagrody „Best Culinary Destination” w kategorii Destination Excellence
Wyróżnienie to podkreśla rosnące uznanie, jakim kraj cieszy się na arenie międzynarodowej dzięki bogatej tradycji kulinarnej oraz różnorodności smaków odzwierciedlających jego kulturowe i regionalne dziedzictwo.
Azerbejdżańska kuchnia, znana z harmonijnego połączenia wpływów Wschodu i Zachodu, zdobywa coraz większe uznanie wśród podróżnych poszukujących autentycznych doświadczeń kulinarnych. Potrawy takie jak pilaw, dolma czy kebab stają się ambasadorami narodowej kultury, a kraj coraz śmielej promuje się jako kierunek dla smakoszy.
Uroczysta gala World Tourism Awards 2025 odbędzie się 20 października w Brukseli. W wydarzeniu wezmą udział czołowi przedstawiciele światowej branży turystycznej, hotelarskiej i gastronomicznej, by uhonorować najbardziej inspirujące kierunki i innowacje w turystyce. Dla Azerbejdżanu to prestiżowe wyróżnienie stanowi kolejne potwierdzenie jego rosnącej pozycji na mapie światowej turystyki.
