poniedziałek, 20 września 2021

makaronSzukacie sposobu na szybki obiad do pracy? A może szykujecie kolację na ostatnią chwilę? Pyszny, sycący makaron przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Z talerzy zniknie jeszcze prędzej.

 

Choć makaron to specjalność kuchni włoskiej, przez stulecia przenikał do zwyczajów kulinarnych innych państw. Dziś, mimo wielkiej popularności tradycyjnej pasty, takiej jak spaghetti aglio e olio, tagliattele z ragù alla bolognese czy klasyczna carbonara z guanciale, coraz częściej łączy się go z lokalnymi, sezonowymi składnikami i uzyskuje w ten sposób niepowtarzalne, wyjątkowo smaczne kompozycje. Rigatoni doskonale odnajduje się w towarzystwie kalafiora, linguini tworzy udaną parę z botwiną, a sycylijski makaron casarecce fantastycznie prezentuje się na talerzu z pesto z liści rzodkiewki. Ale smak nie jest ich jedyną zaletą: makarony są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu – niektóre dania z nich będą gotowe w zaledwie kwadrans! Z tego powodu znakomicie sprawdzą się w roli lunchu do pracy, szybkiego obiadu dla dzieci czy kolacji na ostatnią chwilę. Sprawdźcie, jak je przygotować!

 

Więcej na kukbuk.pl

 

Logo spm

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Nowiny na pasku