Jeszcze w tym roku licząca obecnie 33 ośrodki sieć Centrów Zdrowia Psychicznego (CZP) ma się powiększyć o, co najmniej, sześć placówek. Do końca 2027 r w całym kraju ma funkcjonować około 300 tego rodzaju miejsc.
Czytaj więcej...W tegoroczną jesień wchodzimy z kiepskim samopoczuciem. Psychiatrzy podkreślają, że coraz więcej osób zwraca się do nich po pomoc - przychodzą ze stanami lękowymi, zaburzeniami depresyjnymi i szeregiem powikłań psychiatryczno-neurologicznych po przebyciu COVID-u.
Czytaj więcej...Główny wirusolog Izraela uważa wariant Delta koronawirusa za pokonany i niezdolny do wygenerowania kolejnej fali zakażeń.
Czytaj więcej...Hemoroidy ma każdy! Problem pojawia się, gdy się powiększą – to przypadłość 5 proc. dorosłej populacji oraz niemal połowy kobiet w ciąży. Można je jednak skutecznie leczyć, a im szybciej zaczniemy, tym lepsze osiągniemy efekty. Sprawdź, jak możesz sobie pomóc, gdy dopadnie cię ten problem. Czytaj więcej...
Czy niemówiąca osoba z autyzmem ma szansę na ukończenie studiów wyższych? Okazuje się, że tak. Ba! Taka osoba może nawet zrobić doktorat! I to wszystko w Polsce.
Czytaj więcej...Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa to problem, który występuje znacznie częściej niż się powszechnie uważa. Fakty są bowiem takie, że co roku rozpoznaje się w Polsce kilkadziesiąt tysięcy nowych przypadków zakrzepicy, która jeśli nie jest w porę rozpoznana i leczona, stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia chorego.
Czytaj więcej...Nowe owoce, które są niepozorne, małe, zielone lub z rumieńcem. Dojrzewają na początku września, a w handlu dostępne są do końca października. To minikiwi. Warto je poznać, bo to skoncentrowane źródło ponad 20 składników odżywczych i prawdziwie polski superowoc - mówi dr hab. inż. Piotr Latocha, prof. SGGW - prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.
Czytaj więcej...Hipercholesterolemia - podwyższony poziom cholesterolu we krwi - to przypadłość ponad połowy mieszkańców Polski w wieku 18-79 lat. Kilka procent się leczy, czyli redukuje wysokie ryzyko zawału serca czy udaru. Czytaj więcej...
Sięganie po jedzenie stało się potrzebą nie fizjologiczną, a w dużej mierze potrzebą emocjonalną. Fala otyłości przybiera na sile - dzisiaj 25%, a wg prognoz za 4 lata już 30% społeczeństwa, będzie otyła[1].
Czytaj więcej...