Badacz i krytyk architektury Grzegorz Piątek opowiada o dwóch Warszawach, o powrotach do ruin, mitach związanych z odbudową i o tym, czy podnoszenie stolicy z gruzów w ogóle się udało.
Początek sierpnia nie jest okresem gniazdowania ptactwa, ale może być czasem na wieszanie budek lęgowych. Młoda generacja uskrzydlonych dzielnie daje sobie radę pod niebem Podlaskiego Ogrodu Botanicznego, a my w tym właśnie czasie wieszamy nowe nadrzewne domostwa.
Chociaż koronawirus nie zamierza odpuszczać, coraz mniej przejmujemy się obostrzeniami. Zwłaszcza na urlopie łamiemy wszelkie zasady bezpieczeństwa w czasie pandemii. Deptaki i plaże są pełne turystów.
Czy zjedlibyście ogon z bobra? Albo polędwicę zawiniętą w kożuch z mleka? Gdy spojrzeć na kuchnię polską z perspektywy dziejów, znajdziemy wiele zdumiewających produktów czy dań. Wybraliśmy dla was dziewięć przykładów historycznych oraz współczesnych.
Most Niepodległości, potocznie zwany „czerwonym” to jeden z efektowniejszych obiektów inżynieryjnych koło Ostródy. Został oddany do użytku w 2018 roku, w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległego bytu.
Pod egidą władzy i w salonach niezależnych, wyrastające z gruzów II wojny światowej kabarety na serio, artystyczne teatrzyki studenckie oraz krakowskie akademie śmiechu. O splątanych z historią i polityką dziejach polskiego kabaretu pisze w swojej nowej książce Izolda Kiec.
„Sweat” to drugi pełnometrażowy film urodzonego w Szwecji, a wykształconego i mieszkającego w Polsce reżysera i scenarzysty Magnusa von Horna. Gdyby nie wybuchła pandemia, byłby pokazywany na festiwalu w Cannes – wydarzenie zostało odwołane, ale wybrane do programu filmy dostały stempel jakości „Cannes Label”.
Magnus von Horn, fot. Rafał Guz/PAP
W kajaku, na pontonie, materacu albo… kocu. Wypoczynek nad wodą ma wiele imion. Jest idealny i dla aktywnych, i dla ceniących spokój.