zdj82IV Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową – Kruszyna 2019.

20 października 2019 r., w piękny, słoneczny dzień do Kruszyny ściągnęło ok. 500 gości. Tak wielu ludzi przybyło na finał IV Wojewódzkiego Konkursu na Potrawę Kresową. Ta jedna z najbardziej sympatycznych imprez w Gminie Skarbimierz przyciągnęła tak wielu uczestników, bowiem pamięć o kresach jest nieustannie żywa a melodie kresowe oraz zapachy i smaki potraw kresowych dopełniają pewność miłego spędzania czasu.
Organizatorzy konkursu: OODR Łosiów, Stowarzyszenie „Teraz Wieś” z Łosiowa, Gminna Biblioteka Publiczna w Skarbimierzu oraz sołtys Anna Drozd wraz z Radą Sołecka Kruszyny zadbali o wszystkie szczegóły aby, zarówno uczestnicy konkursy jak i wszyscy goście imprezy czuli się jak najlepiej. W przygotowaniach uczestniczyło kilkanaście osób z Kruszyny, które przygotowały pyszny lwowski bigos oraz blisko 2000 pierogów w różnym nadzieniem. Przygotowano także swojskie ciasta i zdrowy i smaczny kompot. Wszyscy przybyli ze smakiem kosztowali tych smakołyków.
Dla ducha wystąpiły z pięknymi piosenkami „Kresowianki” ze Skarbimierza, dzieci i panie z Przedszkola Poziomka z Kruszyny, zespół „Bożenki” z Lubszy, dzieci i panie ze scholii „Kruszynki” z Kruszyny (przybyły bezpośrednio po eliminacjach do Festiwalu Pieśni Patriotycznej w Olszance) oraz zespół muzyczny „Fermata”.
W samym konkursie degustowano 26 potraw. Jury konkursu w składzie: dr Dominik Orłowski z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, Ewa Klekot ze Stowarzyszenia Teraz Wieś, Justyna Osiecka- Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, Małgorzata Bialik z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Renata Wojas OODR Łosiów zdecydowało o przyznaniu następujących miejsc:
W kategorii – potrawy mięsne (16 potraw)
1m. Maria Michalska ze Skarbimierza za „Zapiekankę wątróbkową”
2m. W. Skóra za „Kaczkę z jabłkami”
3m. E. Piekarczyk za „Gołąbki z niespodzianką”
Wyróżnienie
KGW w Michałowie za „Kutyki”
Anna Wiland z Kruszyny za „Gołąbki z kiszonej główki kapusty”

W kategorii - potrawy bezmięsne (7 potraw)
1m. KGW Chróścina za „Pymchy gryczane”
2m. Grażyna Bryś za „Pyszki”
3m. Janina Hołówka za „Placuszki z mamałygi”
Wyróżnienie
Danuta Pyrda za „Zupę dyniową”

W kategorii – desery (3 potrawy)
1m. KGW w Sieroniowicach za „Ciasto Wileńskie z bakaliami”.

Collage Fotor potrawa kresowa

Ponadto społeczne Jury naszych gości i partnerów wybrało jedną potrawę przyznając jej Grand Prix – to „Solianka” przygotowana przez Stanisławę Baczę.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe, które z pewnością przydadzą się do przygotowywania kolejnych potraw.
Nagrody wręczali Wójt Gminy Skarbimierz Andrzej Pulit, Jarosław Nosal – Dyrektor OODR Łosiów, Jacek Monkiewicz Starosta Powiatu Brzeskiego oraz partnerzy imprezy.
Organizatorzy dziękują za pomoc w organizacji imprezy Andrzejowi Pulitowi – Wójtowi Gminy Skarbimierz, Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Opolskiego, Starostwu Powiatowemu w Brzegu, KOWR, Nadleśnictwu Brzeg, OSM w Oleśnie, Bankowi Spółdzielczemu Grodków Łosiów, Bankowi Spółdzielczemu w Oławie, OKPOL Skarbimierz, „Chemia Bomar” w Skarogoszczy, Mitsui High –tec, Petrogum.
Do zobaczenia za rok.